Ingrediente:
esenta rom
200 ml
apa plata
200 ml
scortisoara
2 lingurite
cocos
10 lingurite
zahar
250 g
Preparare:
Se macina nucile in masina de tocat;
Se impart foile in trei parti. Pentru o baclava bine legata, este preferabil ca cea de-a doua parte de foi sa fie mai mica, ea fiind cea care intra la mijloc;
Se amesteca nucile cu scortisoara;
Amestecul de nuci si scortisoara se imparte in doua farfurii diferite;
Se ia prima treime de foi si se aseaza in tava ungand fiecare foaie dupa ce a fost pusa in tava si punand peste ea urmatoarea foaie;
Se pune o jumatate din amestecul de nuci si scortisoara peste foi;
Se ia acum a doua treime de foi si se aseaza peste nuci, repetand procedeul anterior. Se pune foaie de foaie, adaugand peste margarina;
Peste a doua transa de foi se adauga a doua jumatate de nuci si apoi se pune cea de-a treia treime de foi unse in acelasi mod ca si celelalte;
Se pune tava cu foi timp de 40 minute la frigider;
Cat timp tava sta la frigider, se incalzeste bine cuptorul;
Se scoate tava de la frigider dupa terminarea celor 40 minute si se imparte prajitura prin taieturi orizontale si verticale in portii patrate egale;
Dupa portionare, se pune tava la cuptor si se tine pentru 30 minute;
Se verifica daca s-a rumenit si se scoate dupa ce s-a rumenit;
In acest timp, se fierb la foc mic apa si zaharul;
Dupa ce au dat in clocot apa si zaharul se micsoreaza focul, se adauga mierea si se lasa sa dea din nou in clocot;
Se stinge apoi focul si se adauga esenta de rom;
Atunci cand baclava este gata se scoate de la cuptor si se toarna siropul preparat din miere, zahar si apa peste ea, in mod uniform;
Se pastreaza putin sirop pentru atunci cand se serveste;
Se lasa sa se raceasca si cand a ajuns la temperatura camerei se pune la frigider;
Se serveste rece, punand peste fiecare bucata de baclava putin sirop;
Este preferabil ca peste fiecare portie de baclava sa se toarne putin praf de cocos.
esenta rom
200 ml
apa plata
200 ml
scortisoara
2 lingurite
cocos
10 lingurite
zahar
250 g
Preparare:
Se macina nucile in masina de tocat;
Se impart foile in trei parti. Pentru o baclava bine legata, este preferabil ca cea de-a doua parte de foi sa fie mai mica, ea fiind cea care intra la mijloc;
Se amesteca nucile cu scortisoara;
Amestecul de nuci si scortisoara se imparte in doua farfurii diferite;
Se ia prima treime de foi si se aseaza in tava ungand fiecare foaie dupa ce a fost pusa in tava si punand peste ea urmatoarea foaie;
Se pune o jumatate din amestecul de nuci si scortisoara peste foi;
Se ia acum a doua treime de foi si se aseaza peste nuci, repetand procedeul anterior. Se pune foaie de foaie, adaugand peste margarina;
Peste a doua transa de foi se adauga a doua jumatate de nuci si apoi se pune cea de-a treia treime de foi unse in acelasi mod ca si celelalte;
Se pune tava cu foi timp de 40 minute la frigider;
Cat timp tava sta la frigider, se incalzeste bine cuptorul;
Se scoate tava de la frigider dupa terminarea celor 40 minute si se imparte prajitura prin taieturi orizontale si verticale in portii patrate egale;
Dupa portionare, se pune tava la cuptor si se tine pentru 30 minute;
Se verifica daca s-a rumenit si se scoate dupa ce s-a rumenit;
In acest timp, se fierb la foc mic apa si zaharul;
Dupa ce au dat in clocot apa si zaharul se micsoreaza focul, se adauga mierea si se lasa sa dea din nou in clocot;
Se stinge apoi focul si se adauga esenta de rom;
Atunci cand baclava este gata se scoate de la cuptor si se toarna siropul preparat din miere, zahar si apa peste ea, in mod uniform;
Se pastreaza putin sirop pentru atunci cand se serveste;
Se lasa sa se raceasca si cand a ajuns la temperatura camerei se pune la frigider;
Se serveste rece, punand peste fiecare bucata de baclava putin sirop;
Este preferabil ca peste fiecare portie de baclava sa se toarne putin praf de cocos.